Fakta om Fågelviks honung

Vi som ligger bakom Fågelviks Honung heter Mikael och Pernilla. Våra bigårdar finns belägna drygt 1,5 mil öster om Karlstad strax utanför det lilla samhället Skattkärr. Vid våra bigårdar växer det mesta som hör den värmländska myllan till.

All hantering, från bigårdsvård till honungstappning, sker med varsam hand med syftet att få fram den bästa produkt som vi bara kan.

I Skattkärr och drygt 1000 meter söder om Östra Fågelviks Kyrka finns en honungskiosk där du kan köpa honung när det passar dig. Mer info om honungskioskerna finner du nedan:

Vår råhonung finns i Honungskiosken. Råhonung är nyslungad honung och kommer direkt från bikupan. Råhonungen finns tillgänglig under sommaren då honungen skördas från våra bisamhällen. Råhonung kan oftast endast köpas från den lokala biodlaren.

För eller senare självkristalliseras råhonungen och honungen får då en fastare form och givetvis är det inget fel på honungen efter denna naturliga process. Hur fast formen blir beror lite på vart nektarn som bina samlat in kommer ifrån. Vill man njuta av råhonung/nyslungad honung kan man skaffa sig en burk extra och frysa in denna och ta fram honungen vid ett senare tillfälle.

Den honungen som du säkert köpt någon gång på ICA/COOP/WILLYS/LIDL som är så där rinnig och go har således på något sätt processats. All naturlig honung får fast form till slut. Om så ej är fallet så har honungen antingen värmts upp (då försvinner många nyttoeffekter) eller så har ”någon” blandat i sirap eller dyl.

All honung som du äter från Fågelviks honung är helt naturlig.

Honung är ett av de livsmedlen som är mest utsatt för förfalskningar och utspädning. Mycket av den honung som köps i affären är förfalskad och har olika tillsatser. Info från Sveriges biodlares riksförbund nedan:

Att köpa lokalproducerad honung är lite dyrare jämfört med honung som producerats storskaligt om man tänker på kilopriset men ibland kan det vara bra att lyfta blicken och titta framåt. Det finns flera nyttoeffekter att välja lokalproducerad honung. Genom att äta honung från Fågelviks honung bidrar du bland annat till:

  • Pollinering i ditt närområde vilket innebär vackrare blommor i trädgården, mer frukt på träden och mer bär i skogen.
  • Du hjälper dina lokala bönder med större skördar vilket gynnar tamboskap, vilda djur och dig som konsument i förlängningen.

Honung är en ren naturprodukt och vår honung innehåller inga tillsatser och har aldrig varit uppvärmd.

För att kalla sig för biodlare krävs ingen examen eller utbildning. Vi har gått relevanta kurser som handlar om biodling, håller oss ajour kring de senaste rönen samt utvecklar vår egen biodling hela tiden. Vår honung har även genomgått bedömning av Sveriges Biodlare Riksförbund med gott resultat.

Vi är medlemmar i Sveriges Biodlares Riksförbund och våra bikupor är även registrerade hos Länsstyrelsen.

Våra honungsbin är av ”rasen” Buckfast. Buckfastbiet är ingen egen ras utan en raskombination. Buckfastbiet är en korsning mellan det liguriska biet och det mörka engelska biet. Broder Adam vid det engelska klostret Buckfast Abbey är biets skapare. Broder Adam sägs ha korsat de bästa bin han fann och fick då fram just denna typ av bi.

Det är ingen hemlighet att drottningen i ett bisamhälle är dess viktigaste beståndsdel. Vi har valt att använda oss av drottningar som har avlats med stamtavla hos välrenommerade bidrottningsodlare. Några av våra drottningar kommer från Italien (från regionen Piemonte som säkert vindiggaren känner igen…) medan andra kommer från Säffle.